『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: day_trader

香港恆生指數近40年來波浪理論分析 (末來走勢說明)

我地真有幸, 滔Ceci光, 得一位已成功ge人, 肯義務, 長年累月, 花精神抽時間教我們波浪, 又費心思轉換教學方式, 目的只是要我們容易吸收, 學有所成, 真是心服到五體投地之餘, 又衷心感激. Sorry 我唔叻貼圖, 但我覺得七幅圖其中第一幅命中機會高D. [ Last edited by ivy on 2007-7-29 at 02:52 PM ]
大師兄, 我跟大家的意見差不多, 都係估下估下. 而一開始已經同rickie兄一樣, 加左 d市場睇法去睇波浪, 個人都係選擇 方案4, 覺得岩自己諗法多一 d. 重有, 自己好仲意你 d一種教法同埋一班志同道合既好朋友. [ Last edited by MASTAN on 2007-7-29 at 06:28 PM ]
我又嚟估下, 大家不要見笑 因為不會貼圖 , 辛苦大師兄看文字了 我估 - 機會 1, 這個 3浪會升至 1.618, 約 28472 由 2003年至今應該是運行緊3浪, 現在是 3中 3浪, 應該未行完 , 因看週線圖尚欠 1個 5浪 這幾天回吐之後會反彈 , 估計 8月上旬再跌正式行複雜的 3中4浪 , 9月中旬再升3中5, 升至年尾, 基金年結才整個 3浪完成 請大師兄及眾兄弟姐妹指正 !
小弟平時响論壇口水多過茶, 廢話一蘿蘿.... 但係一見到大師兄出呢個帖, 本來都諗住側側膊扮睇唔到, 因為數波浪真係點正我嘅死穴, 仲要係死到應一應果隻.... 不過諗諗下又真係過唔到自己, 大師兄咁有心出道題黎同大家交流 (所謂交流, 即係兜個圈好唔覺意咁又教我地多d野) 咁冇理由唔出黎試下答, 最多答得唔好或者答錯左時又洗定個pat pat了...... 大師兄樓上幾幅圖我都print左出來, 研究左一整個下午 (連我屋企個大爺都走埋黎問我做咩個樣咁苦惱), 大師兄所劃的幾個劃法, 都有佢地嘅道理, 要我揀一個出黎我就真係唔識揀, 不過我就傾向覺得可能仲係行緊3浪, 原因好簡單, 就係繼美國崛起, 日本崛起後, 應該係輪到中國崛起,中國嘅經濟應該冇咁快玩完.... 如果中央加大調控, d錢會唔會走落黎呢? 如果放番鬆d, 上面個市會唔會再升過, 帶動埋香港個市呢? 以上都係我好膚淺嘅猜測, 還請大師兄賜教....
Originally posted by Tommy at 2007-7-29 21:32: 小弟平時响論壇口水多過茶, 廢話一蘿蘿.... 但係一見到大師兄出呢個帖, 本來都諗住側側膊扮睇唔到, 因為數波浪真係點正我嘅死穴, 仲要係死到應一應果隻.... 不過諗諗下 ...
Tommy: 你指的是否這個大形3浪或長方格內的3浪。

首先感謝大師兄貼上多幅帖圖供我們參考.

小弟用了通道及形態去選咗圖5為首選浪.

在波浪理論走勢, 同一級波浪通常在兩條平行的軌道之內. 所以我用咗2及4浪來畫平行通道, 當中加以修正通道來找到5浪終點.

除此之外, 在2浪裡行了一個較為複雜既三角形, 跟據2,4浪交替原則, 4浪將會行簡單之字形.

最後, 在這個強勢3浪升市裡, 4浪會調整停在之前推動浪的對角位, 即3浪(4). 不過, 假若以黃金比率去計回調4浪的終點多為3浪的0.382. 4浪是回調多了.

假設以上論點成立, 現在便處於大型推動浪III. 煩請各位指點指點.

Originally posted by fida at 2007-7-29 22:14: 首先感謝大師兄貼上多幅帖圖供我們參考.:):) 小弟用了通道及形態去選咗圖5為首選浪. 在波浪理論走勢, 同一級波浪通常在兩條平行的軌道之內. 所以我用咗2及4浪來畫平行通道 ...
Originally posted by day_trader at 2007-7-29 10:00 PM: Tommy: 你指的是否這個大形3浪或長方格內的3浪。
大師兄, 呢個問題我又掙扎左好耐.... 主觀地我傾向是圖中的大形3浪, 因我覺得中國嘅經濟係冇咁快玩完 (應該仲有好多年卦), 就算黎一個較深嘅回調, 始終都係會繼續向上.... (個人諗法, 股市無論點跌點回調, 最終都係向上的) 我見大部份人都好似同意係III浪上升中,咁就"我不入地獄誰入地獄"啦, 我揀大師兄圖8a_1的大形3浪, 為大家做個反面教材(希望唔係)吧.....
我又想到了一些補充, 希望各位指點一下
多謝各位發表的意見 heman MASTAN wong1212 mammon rickiecheng ivy premium Tommy fida anthnoykwokhkit [ Last edited by day_trader on 2007-7-30 at 04:33 PM ]