『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

回复:DikChan 有關股票期權的幾個問題 ..............

今天 (20/10/2008) Dik在聊天室問了一個很好的問題 , 大家先看看:

未回复 Dik 之前 , 有幾点先說明一下 , 令後面的回复 , 大家容易明白一點。

玩遊戲 , 有其遊戲規則。 股票期權也是一樣 , 運作上有幾点是須要注意的:

1)      買入認購 (long call)、買入認沽 (long put) 者付期權金 , 有行使期權的主動權 ;沽出認購 (short call)、沽出認沽 (short put) 者收期權金 , 無行使權力 , 是一個被動角色。

2)      買入 (long call , long put) 者所付的期權金 , 在開倉時付出;沽倉 (short call, short put) 者所收的期權金 , 在開倉時一併收取。

3)      期權毋須要等到結算日才結算 , 双方於開倉後, 任何時間都可以在市場上自行平倉。

4)      股票期權如被行使 , 行使双方都要像在正股市場買賣股票一樣 , 買賣双方都要付足佣金及政府厘印等等。也因為這原因 , 大部份人樂意在市場以現金平倉作結 , 也不願以實物交收。統計全年被行使的數量 , 不足 5%

5)      最近期的月份, 比如「即月」期權時間值的損耗最快、最急。反之 , 遠期月份時間值的損耗最慢。  

Dik問: cecilia,我想問問如果我怎樣迫人立即比貨我呀? 因為您之前做941不是做即月(等幾個月)....e+彈上去都接唔到貨lu....唔知點算.... 我係做 short put 1398@$3.4.... , 我個friend 做即月1398@$4.0 都未接貨.....

Ceci 复:

Hi Dik , 首先你必須明白 , 你係無權迫你的對手 ( long put 果個人) 比貨你架!因為你係沽出認沽期權 (short put) , short 的角色係被動架! 你的對手才有主動行使權。  基於上面 2 4段提及大部份人喜於市場以現金平倉作結 , 令行使個案比率不足 5% 所以 , 開了 short put 的朋友要有心理準備 , 就算該期權跌破了行使價很多 , 你的對手亦未必會交貨比你 , 寧選在市場平倉。

我平常 short put 有兩種目的:

1)      我開 short put (看升) , 想用比現貨價更便宜的價錢買股 首先我會揀選遠期月份 , 貼價的行使價 , 盡量收多些期權金 , 以彌補就算跌破行使價 , 未被對手叫行使 , 收唔到貨之餘 , 而個市又升返上去 , 至少都有筆較為豐厚的期權金可入袋 (可看下面例子比較) 。 選即月倉期權金自然會少好多喇!

2)      我開 short put (看升) , 只想短線炒賣 , 快速吃盡時間值 , 不想接貨。 應選即月價外期權 , 貪其即月時間值損耗最快 ( 2 5) 而選價外期權就貪佢無咁容易 hit 到行使價要接貨。

例子:#1398工商銀行 , 21/10/2008 收市價$3.88 (實例價位見 4 樓港交所報價)

遠期月i) 2009 3月選 $4行使價沽10k , 收期權金$0.89 ($8,900) 即接貨價 @$3.11

ii) 2009 3月選 $3.4行使價沽10k , 收期權金$0.54 ($5,400) 即接貨價 @$2.86

i) 2008 10月選 $4行使價沽10k , 收期權金$0.53 ($5,300) 即接貨價 @$3.47

ii) 2008 10月選 $3.4行使價沽10k , 收期權金$0.19 ($1,900) 即接@貨價 $3.21

大家試計計數 , 看明唔明 !

港 交 所 股 票 期 權 報 價

http://www.hkex.com.hk/ddp/Contract_Details_c.asp?PId=117

20081020_1398 工商銀行收市價.gif
:)
我用short put 接貨是被動角色....即係唔可能迫佢地比貨我.....要諗諗計...

權利與責任分別

Long 者有權利行使 / 不行使

Short 者有責任比貨 / 接貨

thanks! 我最唔明就係因為師母唔係short put 即月.....
short put 即月....結算時都有5%幾會接貨...
因為我覺得最大件事就係short put 3個月後 (例如1398@4.0)
佢跌,到o左價(當現在是3.0)但唔行洗我......那時就最難轉身.....
當我接o左貨都起碼可以shot call高價d(例如4.2)當收利息.....
佢升,仲唔知點算(當升到5.0)因為又好以入唔到平貨.......都幾煩惱!
(但又覺得幾值得思考,幾有趣!)

上面 3樓繼續寫 gun............

寫晒 la , Dik , 睇吓你明唔明!

多謝 ceci 老師詳盡的講解, 令我對期權有進一步的認識. 

不過做期權, 最怕莊家報個不好的價, 有時開出的價真是難以接受, 想做也下不了手, 遇上這情形該怎麼做才好呢?

原帖由 simonltl22 于 2008-10-22 21:20 发表 多謝 ceci 老師詳盡的講解, 令我對期權有進一步的認識.  不過做期權, 最怕莊家報個不好的價, 有時開出的價真是難以接受, 想做也下不了手, 遇上這情形該怎麼做才好呢?     ...

期權的確是一個令人又愛又恨的投資 / 投機的工具。所以參予者應好好認識她的遊戲規則、操作摸式、每種策略的使用方法及時機配合。