『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: 甜甜

甜甜HSI期權倉 - (模擬倉)

嘩!你哋班夜鬼,凌晨仲七、八個人係度。我就話睇緊 S & P 傘! 對冲!聽日先講得唔得呀!
Originally posted by Alq at 2006-3-28 10:29 PM: Tai大佬;這些期權倉如果升.跌穿打和點是否就要用期指對沖?
答對了,除閣下所言: [如果升.跌穿打和點, 是就要用期指對沖], 恆指期權是用期指對沖,原則根據等價 (行駛價) Detla 0.5 作中位,叫 "動態式" 對沖, 今日示範馬鞍式策略, 15800 行駛價, 開倉時 Tai 哥報上恆指恰好15800, 正乎合0.5 Delta, 至於何時出動對沖? 根據Delta 值變化以細期張數加減以保持Delta 0.5。同時技術分析幫助我們及時行動進行楂/沽期指, 抉定持倉或轉換行駛價等等,明天繼續。
Originally posted by 甜甜 at 2006-3-29 12:26 AM: 答對了,除閣下所言: [如果升.跌穿打和點, 是就要用期指對沖], 恆指期權是用期指對沖,原則根據等價 (行駛價) Detla 0.5 作中位,叫 "動態式" 對沖, 今日示範馬鞍式策略, 15800 行駛價, 開倉時 Tai 哥報上恆指恰好15800, 正乎合0.5 Delta, 至於何時出動對沖? 根據Delta 值變化以細期張數加減以保持Delta 0.5。同時技術分析幫助我們及時行動進行楂/沽期指, 抉定持倉或轉換行駛價等等,明天繼續。
好囉!甜甜明天繼續講 對冲,我又可以繼續 “ 灘頭 ”一下。 謝謝!

多謝甜甜妹妹為我們開了這個題目。

不過,未講對冲之前,考慮到有一些期權新手連應該揀選那一個行使價來開倉都有困難;所以,决定先講一講:『假設你是圖表派,應該怎樣揀選適當行使價來開你的期權倉呢?』。  須知行使價揀選得好,隨後就不用經常對冲風險。 因每次對冲風險而加開之期權倉,很大機會會蝕價差 ( spread );但有危險不對冲又不行。 所以,在開倉的時候,就要慎選一個適當 (阻力 / 支持位) 的行使價。 

甜甜用的是沽出勒束式組合 (Short Strangle),即不同行使價沽 call & put ,兩邊收期權金,估計大市在兩個行使價中間徘徊。

請先看下圖,就可以找到適當開倉的行使價:

HSF - 20060329.gif
甜甜這個模擬倉,早兩個月開就羸晒勒! 明天結算,如果大户唔再頂,向下跌穿綠色線,個市就危喇! 模擬倉,大家先學吓怎樣用 Delta 值計算怎樣對冲風險。 稍後,再說對冲風險的方法。
有一點要預先提提大家,按金問題。好似六月份的甜甜倉,唔好以為風險位 2000 點,段估短期會好安全,做完倉去美國探下何解美股咁勁。返來個倉可能消失了。
Originally posted by ceciliawong at 2006-3-29 10:03 PM: 多謝甜甜妹妹為我們開了這個題目。 不過,未講對冲之前,考慮到有一些期權新手連應該揀選那一個行使價來開倉都有困難;所以,决定先講一講:『假設你是圖表派,應該怎樣揀選適當行使價來開你的期權 ...
勞駕Cecilia 大姐指導我們。幸甚! 各位大哥大姐: 這個模擬倉, "早兩個月開就羸晒勒"。依家跟唔跟得加? 股市講明日,冇早知, Cecilia 大姐話左明日可能轉角市,到時你會點做呀! 沽出馬鞍式15800組合 (Short Straddle) (6月),如果今月好彩係15600 – 15800 結算, 我都係平倉囉,下個月再開番,點解? 稍後解釋。在期權市場生存方法一: 靈活變通。
Originally posted by 甜甜 at 2006-3-30 07:50: 勞駕Cecilia 大姐指導我們。幸甚! 各位大哥大姐: 這個模擬倉, "早兩個月開就羸晒勒"。依家跟唔跟得加? 股市講明日,冇早知, Cecilia 大姐話左明日可能轉角市,到時你會點做呀! 沽出馬鞍式158 ...
豪傑姐姐,您要不要壇雞過我,我咪咪摸摸 6672沽一張國企,6663隨即平倉,最低見6636。今早這麼好的機會,又唔敢買上,怕高症,直失敗。 一套期權組合的風險應會比單一期指細,我只不過提一提按金問題,希望大家明白。您上月份早些教我就好啦,800 多點,我會很滿足。

Originally posted by 甜甜 at 2006-3-30 07:50 AM:

勞駕Cecilia 大姐指導我們。幸甚!

各位大哥大姐:

這個模擬倉, "早兩個月開就羸晒勒"。依家跟唔跟得加?  股市講明日,冇早知, Cecilia 大姐話左明日可能轉角市,到時你會點做呀!
沽出馬鞍式158 ...

Tai哥:

話唔定大市四月仍係箱型通道上落呢? 2005年頭咪牛左五個月。

昨晚睇見個圖, 陰燭兼長手,貼住支持線,晨早咪考慮收銀囉,知驚啦! 試過大那那二百幾點利潤唔食,一過周末得番十幾點食,[大裂口開市呀], 三十六計: 走為上計, 好難迦, 新手唔識走, 死守心戰斗。

以下三種情況必須進行對沖: A.升破阻力/跌破支持線  B.升破/跌破行使價  C. 升破/跌破打和點。

講番以Delta對沖: Delta值0.5 = 5張細期 = 1張大期,故此Tai 哥話注意追加按金。

講番模擬倉, 散戶心態,今早表現無遺,市場瞬息萬變,自已EQ好低B姐, 烈口高開,眼定定,心驚驚, 咪咪麼麼,下午HSF結算15909,升穿阻力線, 守規律依Delta 值楂細期作"動態式"對沖,抉定繼續持倉.................................。

[ Last edited by 甜甜 on 2006-3-31 at 12:31 AM ]

Originally posted by ceciliawong at 2006-3-29 10:07 PM: 甜甜這個模擬倉,早兩個月開就羸晒勒! 明天結算,如果大户唔再頂,向下跌穿綠色線,個市就危喇! 模擬倉,大家先學吓怎樣用 Delta 值計算怎樣對冲風險。 稍後,再說對冲風險的方法。
see , 唔估市多好! 簡簡單單一條綠色線 (關鍵位),裂口低開,示人以弱,跟沽;裂口高開,勢強,跟揸。 跟「最佳拍擋」做咪 ok 囉! 甜甜這個敕束式模擬倉,今日收市前應該對冲一張細期 ( 揸 x1 ),詳情稍後再講嗱。 各位晚安!