『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: day_trader

美國杜指一百年來波浪理論分析 (末來走勢說明) 更新於2011年

Thanks day_trader大師兄指點   

原帖由 day_trader 于 2008-6-8 12:48 发表   C浪運行中的機會最大.............

大師兄170樓的幾幅圖,真是宝圖。我不但仍未買貨,重long put 咗期權添,今日 ceci在聊天室重提醒我們日線圖已跌破位  今晚 dow指現已跌 237点,看來明天港股又會裂口低開   多謝day-trader & ceci, thank you

原帖由 jinzhi 于 2008-6-27 00:43 发表   大師兄170樓的幾幅圖,真是宝圖。我不但仍未買貨,重long put 咗期權添,今日 ceci在聊天室重提醒我們日線圖已跌破位  今晚 dow指現已跌 237点,看來明天港股又會裂口低開   多謝day-trader & ceci, thank ...

識數浪係著數好多嘅,雖然唔係一定win,但起碼有70%win的勝算,比啲心機學好波浪理論,才能隨意在股海任飛馳......................

long put 己於放假前平倉,依家我想可看定一些股票準備買,唔知對不對呢? day-trader大師兄

原帖由 jinzhi 于 2008-7-1 16:50 发表 long put 己於放假前平倉,依家我想可看定一些股票準備買,唔知對不對呢? day-trader大師兄

低過21000點可以考慮,分二注錢,到19000-19500點再買,應該執硬.......................

準備入第一注 ,買甚麼好呢?
梗係買跌過籠果的股票喇,17 / 2328 / 2866 呢 d 殘到嘔,反彈時隨時執20% - 30%架,如無意外,大市加速下跌中,明天可能低過20000點,準備執平貨喇....................

2328收市公布上半年業績,轉盈為虧,但跌咗咁多,都應該反影晒

19/8/2008 17:00
中國財險上半年投資收益大減七成六

中國財險 (02328)業績轉盈為虧. 半年虧損 2億9200萬元人民幣, 去年同期則錄得 31億8800萬元盈利 . 每股虧損 2.6分人民幣, 不派中期息.

雖然上半年淨保費收入增加兩成一 , 至401億8100萬元人民幣, 但受到年初雪災及四川大地震影響 , 期內淨賠款大幅增加三成七 , 至304億8100萬元人民幣, 拖累財險上半年錄得 20億8700萬元的承保虧損 .

而受到內地股市下跌影響 , 上半年投資收益大減七成六, 至只有6億6800萬元人民幣.

公司預期, 內地經濟持續保持增長, 將繼續支持保險業下半年的表現 , 而中國保監會的監管力度不斷加大 , 亦有助規範保險市場秩序, 非壽險市場的競爭會趨於理性.
對!3隻內險股中,最跌得多2328,差不多跌了8成,可入   多謝daytrader大大
多謝大師兄的回應,明後天要住只 2328,真係跌得好多 今日已買入了 3993洛陽鉬業$4.56x30,000股,又係跌8成殘股一只  我新股ipo$6.8抽咗 ,$15沽了,点知佢上到$20上,今日$4.56買返,又有息派,唔怕守佢一年看至少升返上$9 人棄我取,開始尋宝

強勢股會跌到最後 , 現在最殘的是紅籌股 , 例如:604 深圳控股、123 越秀、308、152........通通都跌了 7 成至 8 成 , 仲有息派    因怕全球進入衰退期 , 部份資源股近期都跌得好急 ,  例如:347 、323、1898 都跌了 6 - 7成 ..............有時 , 三幾年一次機會已足夠。

唔好心急 , 分批擺位買      銀行股是百業之母 , 留一轉錢待銀行股最後一跌才買入長揸 , 可選有股票期權的銀行股 , 預之後可期期 cover call 賺埋d 期權金  , 另正股又可收息, 兩頭賺。

別人恐懼時 , 你要勇敢!